8 december 2014

Lucka nr 8 i retrobloggarnas kalender: Alla har vi varit små...

Det är den 8:e december och turen har kommit till Teak & Orkidéer att lämna sitt bidrag till retrobloggarnas julkalender. 
Väljer att visa lite bilder som jag hittat här hemma från ett par av mina första jular hemma hos min mormor och morfar.
Bildkvaliten är inte den bästa, men vad kan man vänta sig av kort som har drygt 40 år på nacken.


Året är 1968 och jag är bara två skitar hög. Ser hur de har pallrat upp mig mellan två stora paket för att jag inte ska rulla omkull. Ser rätt så glad och förväntansfull ut trots min ringa ålder.


 Men roligast var tydligen allt papper...En kaotisk julbild. Paket, papper och kartonger överallt. Och mitt i allt detta sitter jag. Noga övervakad av min morbror. Morfar i bakgrunden har blivit röksugen och helt enkelt ställt golvaskkoppen på bordet så den inte försvinner i allt papper.
Bordet som ni ser skymta i mitten av bilden, det står hemma hos mig nu. Det är egentligen det som har gjort att jag börjat intressera mig för 50-talet. När vi köpte huset hade vi inget soffbord till gillestugan, fick det här bordet av mormor. Tyckte först att det var skitfult, felet var att det inte passade ihop med någon av de andra möblerna.
Men då tog jag ett klokt beslut, lät bordet stå kvar och bytte ut de andra möblerna en efter en!
Här har ni delar av gillestugan med bordet i mitten:Här har vi förflyttat fram oss ett år, till julen 1969, och tomten får sig en stor blöt kyss! Det där var en tradition jag sedan höll vid liv, att pussa mormors tomte när jag kom dit på julafton. Höll på med det rätt så högt upp i åldern faktiskt. Men det är ingenting jag gärna pratar om...
Pynten i julgranen är av den fina sorten som jag älskar, och jag är jätteglad att att de flesta av dem hänger hemma hos mig nu varje jul.


Här är julen 1971. Jag är tre år har säkert ett litet pirr i magen när jag sitter och äter jullunch. På mig har jag en orange stickad(!) klänning som jag vet jag tyckte var jättefin. Mamma i snygg tuperad frisyr, och mormor hon har visst fått lite bråttom med maten och inte fått ur papiljotterna ur håret ännu...
Den uppmärksamme ser både bakelitbestick, Safariservis och en rödorange smörbytta i plast.
Ni ser väl tapeten i bakgrunden, visst är den underbar!

Det var allt från mig, nu lämnar jag över stafettpinnen till Retrolux-Anna som står för morgondagens lucka.


5 kommentarer:

 1. Så¨härligt! Jag känner igen mig.. :-)

  SvaraRadera
 2. Så fint med gamla julbilder! Och vilken himla tur att du behöll bordet och bytte ut resten. Det är ju jättefint!

  SvaraRadera
 3. Vilka mysiga minnen och fina foto! Extra kul att du nu själv har bordet och en del av julpyntet hos dej.

  SvaraRadera
 4. Guld värt att du har satt in egna bilder från förr! Stor igenkänningsfaktor faktiskt. Att mormor öppnar en julklapp med Kungsörs?
  julgransfot som har invigs året senare till synes,,,detaljer, detaljer.
  Vem tog hand om julpyntet som sitter i granen? Ser en sådan där fint tomteansikte och värnlösa barn-stjärnor bland kvistarna. Och tapeten var jättefin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta av julpyntet är hemma hos mig :) och mormors alla gamla tomtar.

   Radera